DATACENTER HAVEN VAN ANTWERPEN

GEMEENTELIJK HAVENBEDRIJF ANTWERPEN

PERSBERICHT

Havenbedrijf bouwt meest duurzame datacenter in België

Het Havenbedrijf bouwt aan de Thornton Road in Antwerpen het meest duurzame datacenter van België. Dit ict-centrum is als eerste in ons land voorzien van indirecte adiabatische koeling. Eenvoudig gezegd is dit een koelsysteem dat de opgewarmde lucht afkomstig van het datacenter indirect zal koelen met behulp van water (in dit geval regenwater). Doordat de warme lucht wordt bevochtigd, zal de temperatuur ervan dalen. Dankzij dit innovatieve systeem zal het energieverbruik voor koeling in het nieuwe datacenter 7 tot 10 maal lager liggen dan in een vergelijkbaar gebouw. Door het aanzienlijk lagere verbruik is het nieuwe datacenter niet alleen ecologisch, maar ook financieel duurzaam.

Daar staat tegenover dat de aanschaf van adiabatische koeling aanzienlijk duurder is dan de installatie van een meer gangbare koeling. Het Havenbedrijf betaalt € 245.000 voor dit type koelsysteem. Desondanks kiezen steeds meer bedrijven in bijvoorbeeld Duitsland en Spanje om hun datacenter met dit systeem uit te rusten. Het Antwerpse Havenbedrijf heeft in België de primeur.

Het Havenbedrijf hecht veel waarde aan duurzaam ondernemen en wil daarin een voortrekkersrol vervullen voor de Antwerpse havengemeenschap. Mede hierdoor is gekozen voor de toepassing van adiabatische koeling in het nieuwe datacenter. De bouw van het nieuwe center startte begin dit jaar en wordt uitgevoerd door hoofdaannemer Roegiers en in onderaanneming door de firma’s Menerga, Fabricom en Cooltech. In het gebouw met een netto-oppervlakte van 750 m² zullen 17 mensen komen te werken en is er bovendien een back-up crisisruimte voor de verkeersleiding van het Antwerp Coordination Center. De bouw van het nieuwe datacenter kost ruim drie miljoen euro.

Antwerpen, 3 juni 2011

Bron: http://www.portofantwerp.com/nl/news/havenbedrijf-bouwt-meest-duurzame-datacenter-belgi%C3%AB

Terug naar overzicht DATACENTER HAVEN VAN ANTWERPEN

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x